Tänään teimme topissa puijonsarvenkoululla esitelmän kuopion organisaatiosta

puijonsarven-koulu-ulkokuva2.jpg

Organisaatio 


Kunnan johtaminen jakautuu poliittiseen johtamiseen ja ammattijohtamiseen.

Kaupungin johdon muodostavat kaupunginjohtaja, palvelualueiden johtajat, asiakkuusjohtajat ja palvelupäälliköt.

Kuopion kaupungin toimielimiä ovat kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus, lautakunnat, johtokunnat ja muut johtosäännöllä määrätyt toimielimet.

Palvelualueet 


Kuopion kaupungilla on kuusi palvelualuetta:

- hyvinvoinnin edistämisen palvelualue
- kasvun ja oppimisen palvelualue
- kaupunkiympäristön palvelualue
- perusturvan palvelualue
- terveydenhuollon palvelualue
- vetovoimaisuuden palvelualue.

Palvelualue on hallinnollinen kokonaisuus, joka tuottaa itse tai järjestää palvelut kunnan jäsenille tai muille palveluiden käyttäjille. Palvelualue hoitaa myös toimialaansa kuuluvat viranomaistehtävät.

Konsernipalvelu 


Konsernipalvelu tukee ja ohjaa palvelualueita ja muita toimintayksiköitä kaupungin  tavoitteiden saavuttamisessa.

Konsernipalvelu muodostuu kuudesta vastuualueesta:

- kaupunginkanslia
- strateginen maankäytön suunnittelu
- talous- ja strategiapalvelu
- työnantajapalvelu
- konserniohjaus ja tilapalvelut
- lomituspalvelu

 


Kasvun ja oppimisen palvelualueeseen kuuluvat

  • varhaiskasvatus

  • perusopetus- ja nuorisopalvelut

  • lukiot ja toisen asteen yhteistyö

  • kasvun ja oppimisen tuki

Palvelualueen perustehtävä on 0-18 lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen tukeminen. Tavoitteena on laadukas perustyö sekä ennakoiva työote ja mahdollisimman varhainen puuttuminen kasvun ja oppimisen ongelmiin. Onnistuessaan ennaltaehkäisevä työ vähentää asiakkuuksia perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueilla.

Kasvun tukemisen tarve alkaa pian lapsen syntymästä ja päättyy täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Tarve kasvatuksen tukemiseen syntyy vanhemmuuden alkaessa. Oppimisen tukeminen voi alkaa jo päivähoitoiässä ja vahvistuu edelleen lapsen peruskoulun alkaessa. Oppimisen tukeminen päättyy nuoren koulupolusta riippuen joko perusopetuksen tai 2-asteen koulutuksen päättyessä.

Kasvun ja oppimisen palvelualuejohtajana toimii Pekka Vähäkangas.

Palvelualueilla toiminnasta vastaavat asiakkuusjohtajat ja palvelupäälliköt.

Kuopion nuorisopalvelut

Työmuodot
Nuorisotalotyö (avoin talotyö)
Nuorisotalolla nuoret voivat viettää virikkeellistä vapaa-aikaa, tavata tuttuja ja tuntemattomia iltaisin ja viikonloppuisin. Nuorisotalot järjestävät paljon kerhoja, retkiä ja leirejä. Erilaisille nuorisoryhmille ja järjestöille on tarjolla tiloja harrastus- ja kokoontumiskäyttöön. Toimiminen, yhdessä tekeminen ja muiden huomioon ottaminen ovat avainsanoja. Nuorisonohjaaja on turvallinen aikuinen joka kohtaa nuoria ja koordinoi/järjestää toimintaa.

Aluetyö
Eri kaupunginosien nuorisotalot tekevät yhteistyötä mm. koulun, sosiaalitoimen ja vanhempainyhdistysten kanssa parantaakseen lasten, nuorten ja heidän perheidensä elinoloja ja vaikuttaakseen erilaisiin alueellisiin ongelmiin. Nuorisonohjaaja käy kouluilla, kaduilla ja kokouksissa tapaamassa  nuoria ja aikuisia. Yhteistyön monet muodot vaihtelevat kokouksista konkreettiseen tekemiseen.

Etsivä nuorisotyö
Etsivät nuorisotyöntekijät liikkuvat työpareina asuinaluilla ja kohtaavat nuoria heidän omissa elinympäristöissään. He tarjoavat kohdennettua ja tarpeisiin mitoitettua tukea ja toimintaa nuorille kaikissa elämäntilanteissa. Etsivällä nuorisotyöllä on mahdollisuus kohdata vaikeitakin nuorten elämään liittyviä ongelmia ja ratkaista niitä yhdessä nuorten kanssa, sekä tarvittaessa käyttää yhteistyöverkostoa. Etsivä nuorisotyö myös vastaanottaa lakisääteiset koulupudokasilmoitukset 2. asteen oppilaitoksista sekä puolustusvoimilta.

 

Kulttuurinen nuorisotyö
Kulttuurista nuorisotyötä on harrastustoiminnan tukeminen, tilojen tarjoaminen, erilaisten tapahtuminen, kurssien tai kerhojen järjestäminen. Kulttuurisessa nuorisotyössä avainsana on nuorten oma toiminta. Keskustassa sijaitseva Kulttuuriareena 44 on erikoistunut tähän työmuotoon.

Nuorisotiedotus
Tarkoituksena välittää tietoa nuoren elämään kuuluvista asioista kuten opiskelusta, asunnon hankinnasta, harrastuksista, tai työelämästä. Tiedon lähteinä ovat internet, kirjallinen materiaali ja kampanjat. Päävastuun nuorisotiedotusasioissa hoitaa Po1nt - Savon nuorisotiedotushanke.

Projektit
Ovat määräaikaisia, usein johonkin asiaan tai ongelmaan keskittyviä. Projektien sisällä voidaan käyttää monia erilaisia työtäpoja.

Monet nuorisotalot tekevat EU:n nuoriso-ohjema Youth in Actionin  mukaisia ryhmänvaihtoja. Kansainvälisyys ja suvaitsevaisuus ovatkin tärkeä osa projekteja ja koko nuorisopalvelujen toimintaa

Avustukset ja nuorten etujen ajaminen
Nuorisopalvelut jakaa avustuksia nuorisojärjestöille. Monet järjestöt saavat toimia tiloissamme maksutta eli subventio nuorten parissa toimiville on osa palvelujamme.
Tärkeää on nuorten etujen ajaminen kaupungin hallinnossa ja päätöksien teossa. Nuorisopalvelut on asiantuntija monissa projekteissa ja hankkeissa. Tuemme ja organisoimme Kuopion Nuorisovaltuuston ja Lasten Parlamentin toimintaa.

Lähteet: http://www.kuopio.fi/web/organisaatio

http://www.kuopio.fi/web/organisaatio/kasvu-ja-oppiminen

http://nuorisopalvelut.kuopio.fi/tyomuodot